Tapiokový (maniokový) škrob, známy aj ako tapioková múka, je prirodzene bezlepkový a má neutrálnu chuť, ktorá umožňuje jeho všestranné využitie. Vďaka skvelým pekárskym vlastnostiam ho môžete pridať do bezlepkovej múky, aby ste zlepšili konzistenciu jedál, alebo použiť na zahusťovanie polievok, omáčok a pečenie sladkých i slaných pokrmov.
Škrob z tapioky je vynikajúcou náhradou klasickej pšeničnej múky, ideálny pre celiakov, vegánov a tých, ktorí dodržiavajú paleo diétu. Obsahuje veľa sacharidov, bielkovín a je úplne bez alergénov, čo ho robí bezpečným pre osoby s intoleranciami. Tento škrob je získavaný z podzemku manioku (Manihot esculenta), ktorý pochádza z tropických oblastí a je známy tiež ako cassava či yuca. Maniok dorastá do výšky až 3 metrov a jeho podzemok sa podobá zemiakom či batátom.
Použitie tapiokového škrobu je široké: môže nahradiť pšeničnú múku v bezlepkovom pečive, čím sa pečivo stáva jemnejším, vláčnejším a menej sa mrví, pričom si udrží čerstvosť dlhšie. Tapiokový škrob je ideálny na prípravu sladkých aj slaných ciest, zahusťovanie omáčok či jedál, a dokonca môže nahradiť vaječný bielok pri príprave báboviek či placiek. Pri pečení mäsa alebo rýb vytvára škrob jemnejšiu, vláčnejšiu štruktúru s intenzívnejšou chuťou.
Tapiokový škrob má expanzné vlastnosti, ktoré sú vítané pri pečení a vyprážaní. Pre zväčšenie objemu chleba sa odporúča pridať ¼ až ½ šálky tapiokového škrobu. Pri nahrádzaní ryžovej múky je ideálne použiť 1 šálku tapiokového škrobu za každé ¾ šálky ryžovej múky pre dosiahnutie najlepších výsledkov.
Zloženie: natívny tapiokový škrob
Hmotnosť: 400g
Krajina pôvodu: Thajsko
Výživové údaje: na 100g:
Energetická hodnota | 1455kJ/348kcal |
Tuky | 0g |
-z toho nasýtené mastné kyseliny | 0g |
Sacharidy | 87,10g |
-z toho cukry | 0g |
Bielkoviny | 0g |
Soľ | 0,02g |
Vláknina |
Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý. |
Najpredávanejšie