Úvod » Rastlinné nápoje » RYŽOVÝ NÁPOJ
Toto ryžové mlieko je vyrobené z bio ryže a neobsahuje žiaden pridaný cukor ani iné sladidlo. Aj tak má veľmi príjemnú sladkastú chuť, ktorú mu dodáva prírodne fermentovaná ryža, kedy sa prírodné ryžové škroby enzymaticky štiepia na jednoduché cukry.
Zloženie: voda, ryža * 13%, slnečnicový olej *, prírodná aróma, morská soľ, regulátor kyslosti uhličitan vápenatý.
Suroviny s * pochádzajú z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva.
Toto ryžové mlieko samozrejme neobsahuje cholesterol, laktózu a mliečne bielkoviny a obsahuje len 1,2% tuku.
Objem: 1l
Krajina pôvodu: Nemecko
Výživové údaje: 100 ml obsahuje v priemere:
Energetická hodnota | 155kJ/38kcal |
Tuky | 1,2g |
Sacharidy | 6,1g |
-z toho cukry | 5,7g |
Bielkoviny | 0,3g |
Vláknina | 0,2g |
Sodík | 0,05g |
Vápnik | 120mg (15%DDD) |
Za sladkosť ryžového mlieka je zodpovedný rovnaký proces, ktorý spôsobuje sladkosť fermentovanej ryže amazake. Ryžové mlieko je vynikajúce samotné, ľahko vychladené, ale hodí sa aj na prípravu ochutených nápojov (kakaa, vanilkového mlieka, mliečno-ovocných koktailov a pod), na müsli a cereálne raňajky, na prípravu sladkých dezertov a na pečenie i varenie. Vďaka svojej sladkastej chuti sa väčšinou nehodí do slaných pokrmov. Aký je rozdiel medzi sójovým mliekom a sójovým nápojom? Žiadny, rozdiel je len v názve. Aj keď všetci vedia, čo to je sójové mlieko, a že sa skutočným mliekom od kráv, kôz či oviec má spoločné len podobné použitie, legislatíva EÚ zakazuje výrobcom použitie slova "mlieko" na obale výrobku pre čokoľvek iného než živočíšna mlieka. Dôvodom je obava, že by dochádzalo ku klamaniu zákazníkov. Tento postup je iste chvályhodný, ak sa jedná napríklad o zákaz používania slova maslo pre označenie margarínu, alebo o zákaz označovaní tukových poliev názvom čokoláda (proste v tých prípadoch, keď výrobca skutočne chce oklamať zákazníka), ale u sójového mlieka vedie len k zmätkom . Žiadny výrobca sójového mlieka nemá za cieľ, aby si spotrebitelia plietli jeho výrobok s kravským mliekom, ale každý naopak zdôrazňuje, že sa o kravské mlieko nejde. Pozor, v internetových diskusiách sa niekedy objavujú názory, že sójový nápoj je menej kvalitná ako sójové mlieko. Toto je iba mýtus, rovnaký nápoj sa v Ázii nazýva sójové mlieko a v EÚ sójový nápoj. Vyššie povedané platí i pre všetky ostatné rastlinné mlieka (ovsené, ryžové mlieko).
Čo to je uhličitan vápenatý? Uhličitan vápenatý je chemický názov pre vápenec, rovnakú chemickú štruktúru má aj mramor a krieda. Táto látka sa získava z prírodných zdrojov a pôsobí zásadito (znižuje kyslosť). Účinkuje aj ako zdroj vápnika pre ľudské telo. Jedná sa o neškodnú prídavnú látku, označovanú aj ako E 170.
Skladovať v suchu.
Najpredávanejšie