Úvod » Koreniny a dochucovadlá » ČERNUŠKA SIATA - NIGELLA SATIVA
Rasca čierna, známa aj ako nigella sativa, má na Slovensku mnoho názvov, ako napríklad černuška siata alebo čierny kmín. Jej využitie siaha viac ako 3000 rokov do minulosti.
Obsah živín
Jedno semienko čiernej rasce obsahuje veľké množstvo vitamínu B, vápnika, fosforu, zinku, železa, a taktiež významné mastné kyseliny, ako sú kyselina linolová a arachidonová. Nájdete v nej tiež thymoquinone a beta-sitosterol, látky, ktoré spolu vytvárajú komplexné účinky na celý organizmus.
Účinky na tráviacu sústavu
Olej z čiernej rasce je populárny v Ázii a účinne rieši rôzne problémy tráviacej sústavy. Pomáha zmierniť plynatosť, úľaviť pri pálení záhy, podporiť funkciu žalúdka a zmierniť hnačky. Podávanie extraktov z čiernej rasce je dokonca vhodné aj pre deti, najmä pri problémoch s kolikou, pretože účinne eliminuje plynatosť.
Vonkajšie použitie
Čierna rasca je účinná aj pri vonkajšom použití. Olej z čiernej rasce je vyhľadávaný pre jeho priaznivé účinky na pokožku, kde pomáha pri kožných zápaloch, vredoch a vyrážkach. Vyživuje pleť, obnovuje jej pružnosť a lesk a pôsobí proti voľným radikálom, ktoré spôsobujú starnutie pokožky.
Spôsoby užívania
Rascu čiernu môžete konzumovať rôznymi spôsobmi:
Krajina pôvodu: Sýria
Hmotnosť: 250g
Výživové údaje: na 100g:
Energetická hodnota | 1084kJ/259kcal |
Tuky | 50g |
-z toho nasýtené mastné kyseliny | 7g |
Sacharidy | 11g |
-z toho cukry | 0,3g |
Bielkoviny | 18g |
Vláknina | 12g |
Soľ | 0,03g |
Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý. |
Najpredávanejšie